Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért fáj ennyire ez a hát? - talán fibromyalgia

Miért fáj ennyire ez a hát? - talán fibromyalgia

Beszélgetés dr. Krzysztof Błecha-val, a Bonimed gyógynövény-gyógyászati központjának vezetőjével

A jól meghatározható, közvetlen ok nélküli, tartós izomfájdalmakat  néha az úgynevezett fibromyalgia okozza. A betegek leggyakrabban a nők közül kerülnek ki. A legtöbb esetben a nyak, a váll és a karok érintettek a gyötrő izomfájdalomban, egyes esetekben zsibbadásban, amelynek pontos kiváltó oka nem ismert, és általában krónikus fájdalomként jelentkezik.  A betegek gyakran konkrét izomcsomókat is kitapintanak, és a fájdalom időszakonkénti romlásáról, illetve javulásáról számolnak be. Mivel a vélt  kiváltó okok sokfélék lehetnek (sérülések, fáradtság, stressz) a kezelésekre is többféle lehetőség adódik.  

A hátfájás és a derékfájás a fejfájás mellett az orvos felkeresésének leggyakoribb oka. Hogyan lehet kezelni ezt a problémát?

A fájdalomszindrómák kezelésének alapvető módszere a manuális terápia. Gerinc vagy a perifériás ízületek problémái esetén mobilizációs vagy manipulációs eljárásokat alkalmazunk. Ha a tünetek az izomrendszerből származnak, akkor az úgynevezett „puha” technikákat alkalmazzuk. Ez legtöbbször a poszt-izometrikus izomlazítást és a sejt- és fájdalomzónák mozgósítását jelenti.

Mi az izom- vagy ízületi fájdalom leggyakoribb oka?

A probléma általában összetett és az izomfájdalom az ízületi fájdalommal együtt jelentkezik. A kezelésre több terápiás módszert kombinálunk, ezáltal többnyire jó eredményeket érünk el.

Mely esetek kezelése a legnehezebb?

A legnagyobb nehézségeket olyan fájdalomszindrómák okozzák, melyek okai a beteg pszichéjéből származnak, ezek az úgynevezett pszichogén betegségek. A pszichogén betegségek nem tüneti kezelést igényelnek, hanem az érzelmi rendellenességeket kell kezelni. A leggyakoribb diagnózis a szorongásos szindróma (neurózis) vagy a depressziós rendellenesség. Mindkét állapot fibriomyalgia tüneteket okozhat a betegben.

A fibriomyalgia az utóbbi időben gyakori téma. Mi is jelent pontosan a fibriomyalgia?

Ez egy összetett, hosszan tartó változatos tünetegyüttes, amelyet tipikus pontokon jelentkező fájdalom kísér. Gyakran társul depresszióhoz, neurózishoz vagy krónikus fáradtság szindrómához. A tudósok között azonban nincs egyetértés abban, hogy mi volt az első: a fájdalom vagy a neurózis, a fájdalom vagy a depresszió.

Mi a Bonimed gyógynövény-gyógyászati központjának álláspontja a fibriomyalgiával kapcsolatban?

Hisszük, hogy az ember pszichológiai-fizikai-lelki egység. Ebből a feltételezésből az következik, hogy az embert és a pszichét érintő változások összefüggnek és egy időben történik.

Ezt a nézetet a modern orvostudomány is egyre gyakrabban fogadja el.

Szerencsére igen. De az orvosi közösség egy részében még mindig az a paradigma uralkodik, hogy az ember egy olyan gép, amely működésének teljes egészében kémiai és fizikai magyarázata van, és az elme (lélek) a testtől függetlenül működik. Ez a nézet egyes betegségekre nem igazán alkalmazható. A Bonimed gyógynövény-gyógyászati központja az emberi egészségre vonatkozó filozófiai nézeteit Aquinói Szent Tamás nézeteiből vonatkoztatja, aki egyszerre szellemi és anyagi lénynek is tekintette az embert. Ezek a nézetek azt mondják, hogy az embert összességében kell kezelni, azaz egyszerre kell foglalkozni az elmével és a testtel, mert tünetek esetén az egész ember szenved, nemcsak a válla vagy a nyaka.

A filozófiai témák a hátfájástól messzire vezethetnek. Ha egy beteg sérülés miatti fájdalomban szenved, a probléma meglehetősen egyszerű, de ha a fájdalmak érzelmi problémák következményei, akkor az ügy sokkal bonyolultabbá válik. Ekkor válik fontossá a filozófiai megközelítés.