Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Legyen óvatos a fájdalomcsillapítók alkalmazásával!

Legyen óvatos a fájdalomcsillapítók alkalmazásával!
Az európai országokban - így hazánkban is - a fájdalomcsillapítók "fogyasztása" növekvő tendenciát mutat.

Az európai országokban - így hazánkban is - a fájdalomcsillapítók "fogyasztása" növekvő tendenciát mutat. A gyógyszerészek egyre gyakrabban figyelmeztetnek arra, hogy a betegek túllépik a gyártó által ajánlott adagokat. Ennek két oka van. Először is a páciens egyszerre 2-3 féle gyógyszert szed a problémájára és – részben a gyógyszerek fantázianevei miatt is – fogalma sincs róla, hogy az adott gyógyszerek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák. Ez a javasolt adagolás túllépését okozza, ami - több más probléma mellett - növeli a mellékhatások lehetőségét. Másodszor, a betegek gyakran kombinálják a különböző hatóanyagú fájdalomcsillapító gyógyszereket. Ez komoly hiba, mivel a fájdalomcsillapító hatás ugyan nem növekszik, de a lehetséges mellékhatások bekövetkezésének esélye jelentősen megnő.

Az egyik leggyakoribb fájdalomcsillapítókban alkalmazott hatóanyag az acetilszalicilsav emésztőrendszeri vérzést okozhat, különösen időseknél. Ez néha nem könnyen kimutatható, nagy mennyiségű vérzést jelent, hanem enyhe, krónikus vérzést, amely vérszegénységhez vezethet. Gyermekeknél az acetilszalicilsav hatóanyag asztmás rohamot okozhat, károsíthatja a májat és az agyat (Reye-szindróma), ezért 12 évesnél fiatalabb gyermekek nem is szedhetik.

A népszerű és meglehetősen erős fájdalomcsillapító hatóanyag a metamizol-nátrium károsíthatja a csontvelőt. A paracetamol viszonylag biztonságosabb, ugyanakkor károsíthatja a májat és néha a vesét is.

Mi a helyzet ezen a területen a gyógynövényekkel? Valójában messze a legbiztonságosabbak. A "gyógynövényes aszpirin", vagyis a fűzfakéreg nem károsítja a gyomrot, és nagyon jól megbirkózik a lázzal, különösen ha hársvirággal kombinálják.

Csont- és ízületi fájdalom esetén a szintetikus gyógyszerekhez hasonlóan nagyon jó hatás figyelhető meg, miután illóolajokat dörzsölünk a fájdalom helyére, például Gergely atya gyógynövényes gerincbalzsamát használva. Szájon át szedhető a glükozamin, amely enyhíti a fájdalmat az ízületi porc regenerálásával. Az ördögcsáklya gyökér szedése is hatásos ízületi problémákra, ilyen kombináció található az Artrobonban.

Összességében, ha valakinek ízületi vagy gerincfájdalom jellegű tünetei vannak, azok kezelésére a gyógynövényekkel támogatott manuális terápia különösen ajánlott.